Sivilce İçin Cilt Bakımı
Sivilce, her yaştan insanı etkileyen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Yağ, ter ve diğer maddeleri serbest bırakamayan tıkanmış gözeneklerden kaynaklanır. Sivilce, ilaçlarla veya sivilceli cilt bakımı rutini izlenerek tedavi edilebilir.
Akne tedavisinin birçok farklı türü mevcuttur. Bazıları kozmetik marketlerden satın alınabilirken, diğerleri bir doktor veya dermatologdan reçete gerektirir. Yüze bal sürmek veya günde iki kez sivilce önleyici temizleme ürünü kullanmak gibi sivilce tedavisine yardımcı olabilecek doğal çözümler de vardır.
Milyonlarca insanı etkileyen siyah nokta ve sivilce problemi, estetik açısından olumsuz bir görünüm yaratır. Öte yandan, akne tedavi edilebilir ve iyileştirilebilir.
Akne tedavisi sırasında yapılacak en önemli şey, ilk etapta akneye neyin sebep olduğunu anlamaktır. Bu sayede hangi cilt bakımı aşamaları uygulanması gerektiğine karar verilebilir.
Sağlıksız beslenmek, stres, yanlış kozmetik ürün kullanımı, çevresel ve hormonal faktörler de sivilceye neden olabilir. Besin değeri yüksek şekilde beslenme programı oluşturmak, bol su içmek ve düzenli uyumak cilt problemlerini azaltabilir. Sivilce yapmayan içeriğe sahip kozmetik ürünler seçilebilir.
Sivilce Cilt Bakımı Rutini
Sivilce, genetik, hormonlar, diyet ve stres seviyeleri dahil olmak üzere birçok farklı faktörden kaynaklanabilir. Bu faktörlere dikkat ederek, sivilce izleri olasılığı azaltılabilir veya meydana gelirse daha az şiddetli olması sağlanabilir.
Akne, saklanması zor olan ve çoğu zaman insanlara olumsuz duygular hissettiren yara izlerine neden olabilir. Neyse ki, günümüzde akne için birçok farklı tedavi mevcut.
Sivilceyi önlemenin en iyi yolu, temizleme işlemine dikkat etmektir. Sivilce karşıtı yüz ürünleri ile günlük temizleme rutini oluşturmak gerekir. Derinlemesine yapılan temizleme aşaması, ciltteki fazla yağı gidermeye ve sivilce riskini azaltmaya yardımcı olur.
Sivilce cilt bakım rutininde peeling tercih edilmez. Peeling, tanecikli yapısı nedeniyle sivilcelerin farklı bölgelere taşınmasına neden olabilir.
Sivilce oluşumunda meydana gelen şişlik için acil yardım kremleri kullanılabilir. Sivilcenin büyümesini ve iltihaplı hale gelmesini önleyen kremler kullanmak çabuk kurumasını sağlar.
Sivilce Varken Cilt Bakımı Yapılır mı?
Akne, ciltte bulunan ve sebum adı verilen yağlı bir madde üreten yağ bezlerini etkileyen bir cilt rahatsızlığıdır. Akne genellikle hormonlar, genetik ve bakterilerden kaynaklanır.
Akne tedavisinin en yaygın şekli, doğrudan cilde uygulanabilen topikal kremlerdir. Çalışmaları genellikle birkaç hafta sürer. Sivilceli cilt için en uygun olan ürünleri tercih ederek cilt bakımı yapmak gerekir.
Cilt yüzeyinde sivilce varken aşındırıcı cilt bakım uygulamalarından kaçınmak gerekir. Peeling, soyma, ölü deriden arındırma gibi işlemler yerine daha çok akneye uygun bakım rutinleri tercih edilmelidir.
Hydrafacial cilt bakımı uygulamaları, cildin en alt tabakasına kadar ulaştığı için akne oluşumunda etkili sonuç verebilir. Sivilce önleyici krem ve jellerin bu yöntem ile uygulanması cildin alt katmanlarında oluşan kapalı sivilceler için faydalı olur.
Sivilce için yapılan cilt bakım rutinleri öncesi ve sonrası belirgin farklar bulunur. Düzenli cilt bakımı yaptıranlar, daha sıkı gözeneklere ve temiz bir cilde sahiptir. Derinlemesine temizlenen, tonikler ile sıkılaştırılan ve ideal nem dengesine sahip ciltler, daha az sivilcelenme sorunu yaşar.
Evde Doğal Sivilce Cilt Bakımı
Evde bulunan malzemeler ile cilt yüzeyinde fazla sebum kontrol altına alınabilir. Limon ve bal gibi cilt için faydalı olduğu bilinen besinler ile maskeler hazırlanabilir. Bu maskeleri belli aralıklarla kullanarak sivilcelerin kurumasına yardımcı olunur.
Sivilce izleri geçer mi diye düşünenler için yumurta akı maskeleri faydalı olabilir. Cilt yüzeyindeki renk eşitsizliklerine faydalı olduğu düşünülen yumurta akı, farklı malzemelerle karıştırılarak uygulanabilir.
Salatalık, cilde nem desteği sunan besinler arasında yer alır. Cildi yağlandırmadan nemlendirmek için salatalık maskelerinden faydalanılabilir.
İltihaplı sivilcelerin en büyük problemi, cilt yüzeyine yayılmasıdır. Zerdeçal içeren maskeler, sivilcelerin kurutulması için etkili olabilir.
Sivilce lekelerini ve ölü derileri azalttığı düşünülen patates, maske olarak kullanılabilir. Cildin daha pürüzsüz ve canlı görünmesi için uygulanan doğal besinler, alerjik reaksiyon riski içerebilir, bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır.
Sivilce Tedavisi Sonrası Cilt Bakımı
Sivilce problemi, dışarıdan uygulanan krem ve losyonlarla iyileşmeyen şekilde ileri derece olabilir. Bu durumda doktor kontrolünde hap kullanılması gerekir. Yüksek yan etki riski içeren sivilce hapları, cilt yapısının doğal dengesini bozabilir.
Sivilce tedavisinde aşırı derecede kuruyan ve hassaslaşan cilt yapısına uygun ürünler tercih etmek gerekir. Yoğun nem desteği sunan, doğal kaynaklardan üretilen cilt bakım ürünleri tercih edilir.
Uzman doktor tarafından uygulanan tedavi boyunca kullanılan ürünler, doktora danışılmalıdır. Kozmetik marketlerden elde edilen krem ve jeller, olumsuz etki yaratabilir.
Sağlıklı beslenmek, bol su içmek, kaliteli uyku uyumak, doğru ürünler kullanmak sivilce tedavisine katkı sağlar.
Cilt tipinin analiz edilmesi, sivilce nedeninin araştırılması, doğru tedavinin uygulanması için mutlaka dermatolog desteği alınmalıdır.
Sivilce Cilt Bakımının Zararları Var mıdır?
Sivilce için yapılan cilt bakım uygulamaları, doğru ürünler tercih edilmediği takdirde daha çok tahrişe sebep olabilir. Yüksek etkili ürünleri kullanırken dikkatli olmak gerekir. Cildin alışık olmadığı asidik ürünler, cilt yüzeyinde alerjilere yol açabilir.
İyi bir rutin aynı zamanda gece yatmadan önce bir sivilce önleyici jel veya krem kullanmayı da içerir çünkü bu sayede uyku sırasında cilt yüzeyindeki sivilceye neden olan bakterilerle savaşmak mümkün hale gelir.
Temizleme ve tonikleme işlemiyle cildin kirden, yağdan, makyaj kalıntılarından arındırılması önemlidir. Sonrasında yağ içermeyen nemlendirici ile cildin doğal bariyeri güçlendirilmelidir.
Profesyonel yardım almayı gerektiren daha ciddi akne problemlerinden uzman desteği almak gerekir. Basit önlemler, sorunun daha kronik hale gelmesine neden olabilir.
Genetik ve hormonal düzensizlik gibi nedenlerden dolayı olan sivilcelenme sorunu, dışarıdan yapılan uygulamalar ile geçmeyebilir. Kalıcı bir çözüm için doktor önerisi gerekir.